Υπέρυθρη θέρμανση στο σπίτι σας

Θέρμανση υπέρυθρων

 

Οι υπέρυθρες θερμάστρες είναι πάνελ θέρμανσης που λειτουργούν εκπέμποντας υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλης εμβέλειας. Αυτή η ακτινοβολία είναι συγκρίσιμη με τη ζεστασιά του ήλιου, ζεσταίνοντας εσάς και τα αντικείμενα του δωματίου. Οι υπέρυθρες θερμάστρες είναι επομένως ιδανικές για χρήση σε συγκεκριμένες ζώνες του σπιτιού. Σκεφτείτε το σαλόνι, το γραφείο ή πάνω από το τραπέζι. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί η υπέρυθρη ακτινοβολία;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν συχνά για εγκατάσταση στην οροφή. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν τα λιγότερα εμπόδια και η θερμότητα μπορεί να εξαπλωθεί στο μέγιστο. Ίσως πιστεύετε ότι είναι παράλογο να τοποθετείτε τους θερμαντήρες στην οροφή επειδή «αυξάνεται η θερμότητα». Με θερμική θέρμανση αυτό ισχύει, επειδή ο ζεστός αέρας ανεβαίνει. Αλλά με υπέρυθρες δεν ζεσταίνετε τον αέρα! Ζεσταίνετε τα αντικείμενα στο δωμάτιο, όπως ο καναπές και το τραπέζι γιατί απορροφούν τη ζεστασιά. Επομένως, δεν υπάρχει απώλεια θερμότητας με τα υπέρυθρα πάνελ, όπως και με τους θερμαντήρες μεταφοράς, καθιστώντας απόλυτα εντάξει να τα συνδέσετε στην οροφή. Για ποιον τύπο δόσης επιλέγετε εξαρτάται κυρίως από το σκοπό και το αντικείμενο της θέρμανσης. Μια προσωπική σκέψη πρέπει να γίνει εδώ: το ένα δεν είναι απαραίτητα καλύτερο ή χειρότερο από το άλλο.

 

Κύρια θέρμανση ή πρόσθετη θέρμανση;

 

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε την υπέρυθρη θέρμανση στο σπίτι σας. Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε όλα τα θερμαντικά σώματα με πάνελ υπερύθρων, καθιστώντας υπέρυθρες το κύριο σύστημα θέρμανσης στο σπίτι σας. Αλλά θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα πάνελ ως επιπλέον θέρμανση. Αυτό συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε τους υπέρυθρους πίνακες εκτός από την κανονική θέρμανση που υπάρχει ήδη στο σπίτι σας. Η υπέρυθρη θερμάστρα ζεσταίνει αντικείμενα σε άμεση γειτνίαση, αλλά και τους ανθρώπους του δωματίου. Αυτό σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία δωματίου, τη διαχείριση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης, σε έως και τρεις βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη. Χάρη στην άμεση θερμότητα που έρχεται από τα πάνελ, εξακολουθείτε να έχετε μια άνετη ζεστασιά. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείτε αέριο και επειδή τα υπέρυθρα πάνελ πρέπει να είναι ενεργοποιημένα μόνο όταν είστε κοντά τους, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι πολύ χαμηλή. Επειδή κρεμάτε τα πάνελ μόνο σε μέρη όπου περνάτε πολύ χρόνο, όπως το καθιστικό ή η κουζίνα, θα μπορούσατε να δείτε αυτόν τον τρόπο θέρμανσης ως θέρμανση χώρου . Έτσι δεν θα ζεστάνατε ολόκληρο το σπίτι σας με υπέρυθρες, μόνο ορισμένες περιοχές. Από την άλλη πλευρά, η χρήση υπέρυθρων πάνελ ως σύστημα πρωτογενούς θέρμανσης είναι ελαφρώς πιο περίπλοκη. Θα χρειαστεί να κάνετε έναν λεπτομερή υπολογισμό της ισχύος και των πάνελ που θα χρειαστείτε, σε ποια σημεία μπορείτε να τοποθετήσετε τα πάνελ και τη μόνωση του σπιτιού σας. Ένα κακώς απομονωμένο σπίτι θα σήμαινε μεγάλη απώλεια θερμότητας από τα παράθυρα, τους τοίχους και τα δάπεδα. Ως εκ τούτου, το κόστος διατήρησης της θερμοκρασίας άνεσης θα είναι υψηλότερο. Παρ 'όλα αυτά, όταν υπάρχει καλή απομόνωση και εάν παράγετε τη δική σας ανανεώσιμη ενέργεια με τη χρήση, για παράδειγμα, ηλιακών συλλεκτών, τα υπέρυθρα πάνελ θα μπορούσαν πολύ καλά να χρησιμοποιηθούν ως κύριο σύστημα θέρμανσης. Στη συνέχεια, μπορείτε να αντικαταστήσετε πλήρως τη θέρμανση με αέριο και να την αντικαταστήσετε με πάνελ υπερύθρων. Πριν επιλέξετε τα υπέρυθρα πάνελ σας, πρέπει πρώτα να εξετάσετε το στόχο σας της θέρμανσης με υπέρυθρες. Θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ως θερμοσίφωνα, εκτός από τους θερμαντήρες που έχετε ήδη; Ή θέλετε να αντικαταστήσετε πλήρως το «παλιό» σύστημα θέρμανσης με υπέρυθρες πάνελ; Στην τελευταία περίπτωση είναι σημαντικό να κάνετε έναν σωστό υπολογισμό του αριθμού των πάνελ που θα χρειαστείτε. Θέλετε να μάθετε πόσα πάνελ χρειάζεστε για να ζεστάνετε εντελώς το σπίτι σας με υπέρυθρες ακτίνες; Δείτε και υπολογίστε θερμίδες !

 

Ανά χώρο

 

Όταν εξετάζετε το ζήτημα θέρμανσης ανά χώρο, η υπέρυθρη θέρμανση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε εκείνα τα δωμάτια όπου δεν περνάτε χρόνο ή πολύ καιρό. Για παράδειγμα, στο μπάνιο γενικά περνάτε μισή ώρα, δύο φορές την ημέρα, αλλά σε αυτές τις χρονικές περιόδους θέλετε η θερμοκρασία να είναι άνετη. Επομένως, πιθανότατα ενεργοποιείτε τη θέρμανση, αλλά επειδή ο αέρας πρέπει να ζεσταθεί πρώτα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί το δωμάτιο απ'ότι είστε εκεί. Η υπέρυθρη θέρμανση είναι η λύση. Επειδή τα πάνελ εκπέμπουν θερμότητα άμεσα, πρέπει πραγματικά να είναι ενεργοποιημένα όταν είστε εκεί. Αυτό διαχειρίζεται εύκολα μέσω ενός χρονοδιακόπτη ή μιας εφαρμογής στο smartphone σας. Αυτό σημαίνει ότι εξοικονομείτε κόστος και ενέργεια. Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον έλεγχο των θερμαντικών πλαισίων μέσω του τηλεφώνου σας; Διαβάστε περισσότερα για την Έξυπνη εφαρμογή Eurom ! Άλλα δωμάτια στα οποία θερμαίνεται ολόκληρος ο χώρος - στην πραγματικότητα άσκοπα - είναι το γραφείο, η αίθουσα μελέτης, το χόμπι ή το γκαράζ. Σε αυτά τα δωμάτια, παραδέχεστε ότι ξοδεύετε περισσότερο χρόνο από ό, τι στο μπάνιο, αλλά συχνά μένετε σε ένα σημείο. Χρησιμοποιώντας τις υπέρυθρες θερμάστρες θα θερμαίνετε μόνο εκεί όπου βρίσκεστε, χωρίς να χρειάζεται να θερμάνετε ολόκληρο το δωμάτιο. Αυτό, επίσης, εξοικονομεί κόστος και ενέργεια, χωρίς να ανταλλάσσεται με άνεση.

 

Τοίχος ή οροφή

Οι υπέρυθρες θερμάστρες συνήθως εγκαθίστανται στον τοίχο ή στην οροφή. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή θέρμανση, η τοποθέτηση των υπέρυθρων πάνελ στον τοίχο είναι ελαφρώς υψηλότερη. Ο λόγος για αυτό είναι ότι με τους «κανονικούς» θερμαντήρες η τοποθέτηση συχνά εμποδίζεται από καναπέδες ή τραπέζια. Με θερμαντήρες θερμότητας δεν έχει σημασία: ο ζεστός αέρας ανεβαίνει και μετατοπίζεται σε όλο το δωμάτιο. Αλλά οι θερμαντήρες υπέρυθρων θερμαίνουν μόνο τα αντικείμενα που μπορούν να φτάσουν. Εάν ένας καναπές βρίσκεται μπροστά από τον πίνακα, μόνο ο καναπές θα ζεσταθεί και τίποτα άλλο. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να τοποθετηθούν τα πάνελ όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα.

 

 

 

Υπολογιστής υπερύθρων στο διαδίκτυο

 

Πόσα Watts χρειάζομαι πραγματικά; Υπολογίστε την ένταση του δωματίου που θέλετε να θερμάνετε με την αριθμομηχανή μας. Μεαυτόν τον τρόπο κάνετε πάντα τη σωστή επιλογή προϊόντος.

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ